Tuesday 10 March 2015

Ignostisizm

Teolojik olarak "tanrinin varligi" ile ilgili, gorunurde cogunun bilmedigi ve bati da yaygin olan bir durus daha vardir.

Ignostisizm, etimolojik olarak ingilizce "ignore" fiilinden turetilmistir, bu fiilin anlami "onemseme, farketmez, luzumsuz, gereksiz" temelindeki bir algidir.

"Teolojik noncognitivizm" de denilen ignostisizm, kisaca "tanrinin varligi ya da yoklugu tanriya olan inanc ya da inancsizlik beni hic ilgilendirmiyor. Ben bu konuda herhangibir sey soylemeyi luzumsuz, gereksiz, anlamsiz, degersiz buluyor ve gale almiyorum, onemsemiyorum" demektir.

Bu dusunce ve davranis aslinda; teolojinin bilisselliginde olan ve onun bir bilissellik icermedigini dile getiren bir durustur.

Agnostisizmden farki; tanriyi olumlu ya da olumsuz tanrilastirma eylemine tasimaz.

Teizmden farki, olumlu bir tanrilastirma eylemi yoktur

Ateizmden farki, olumsuz bir tanrilastirma eylemi yoktur.

Deizmden farki; olumlu bir tanrilastirma eylemi yoktur.

Yani kisi, tanri temelli her hangibir akilsal tanrilastirma eylemine olumlu ya da olumsuz yonelmez. Cunku bunu gereksiz, luzumsuz, onemsiz bulur.

Onun icin tanri ile ilgili her turlu tartisma bir zaman kaybidir ve anlamsizdir.

Buradaki teolojik noncognitivizmi, teizmin "tanri anlananaz, erisilmez, akil almaz" v.s. temelli bir noncognitivizm degildir.

Teistlerin, teolojik noncognitivist olmalari tanrinin bilisselligine erememisliklerindendir.

Evrensel-Insan- Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

No comments:

Post a Comment