Friday 11 July 2014

Millet/Milliyet-Türk/Kürt Farkindalik ve Bilinc Farki

Tarihe baktigimizda, tarihte millet ve milliyet acisindan farkli iki gelismenin oldugunu goruruz.

"Gelismis ulkeler" denilen ulkelerde yerlesim ve burjuva olarak bilincli savaslar yasanmis, kurulan ozgur birey devletlerinde farkli milliyetlere sosyo-etik etnik ve etnisite farkliliklarinin bireysel temelde yasami iliskisi ve degerleri hak ve ozgurlukler olarak taninmistir.

Ya bir milli semsiye millet olarak tum milliyetleri vatandasi olarak kucaklamis, ya da olan bir milliyet millet adi olarak secilmekle birlikte, diger milliyetlerin de hak ve ozgurlugu taninmistir.

Kisaca devlet eliyle bir milliyetin diger milliyetler uzerinde baski ve zorlamasi olmamistir.

Felsefi olarak millet ve milliyet farkli kavramlardir.

Millet devleti ve hukumeti ve de cografyasi olan bir kavramdir.

Milliyet ise ozgur birey devletlerinde vatandas olarak yasama ve iliski kurma kavramidir.

Buna en guzel ornegi Osmanli tarihinden verebiliriz.

Osmanli'da ne bir milli ve millet ne de bir milliyet etnisite ve etnik bilgi mevcut degildi.

Iste Osmanli'nin parcalanmasi ve tarihe gomulmesinde T.C. Milli devleti dahil; tum cografi bagimsizliklar millet temelli devlet ve hukumetlerin kurulmasi ile saglandi.

Dolayisi ile tarihte VATANDASLIK/YURTSEVERLIK/MILLET OLMA Bilinci, MILLIYET/ETNISITE/ETNIK BILINCTEN oncedir.

Iste millet ile milliyet arasindaki fark ta buradan dogmaktadir.

Cunku millet bilinci TOPLUMSAL BIR BILINC iken, MILLIYET BILINCI KISISEL, SOSYAL BIR BILINC tir.

Bugun gunumuzde her iki bilincte gecerlidir.

Iste o yuzden de millet devletleri cagi kapanmistir ve yerine ozgur birey devletleri cagi acilmistir. Iste milliyet kisisel sosyal bilinci ancak yasamini kendi degerleri ile birlikte, ozgur birey devletlerinde yurutebilir.

Millet devletlerinde olan durum ise farklidir. Ya millet bunyesindeki tum milliyetleri sadece iceren degil, onlarin hak ve ozgurlugunu taniyan bir durumdadir; ya da tanimiyan bir durumdadir.

Tarihsel olarak soros ideolojisinin mikroayrimci cikarci politikasinin ajitasyon ve propagandasini bir tarafa birakirsak; SSCB ve Yugoslavyanin cokusu; MILLIYET BILINCINE ULASANLARIN KENDI MILLIYETLERININ MILLET DEVLETINI VE HUKUMETINI KURMA temelinde SSCB ve yugoslavyadan ayrilmasi ve bu iki cografi ve siyasi ismin tarihe gomulmesidir.

Ulkemize ve toplumumuza gelirsek, T.C. MILLI DEVLETI; ne bir millet ne de bir milliyet bilincine TOPLUMSAL VE SOSYAL olarak ermeden kurulmustur.

Kurulus niteligi TURKLUGU MILLET YAPMAK VE BUNUN ICIN DE COGRAFI BUNYEDE YASAYAN HER BIR VATANDASA TURK DEMEK/DEDIRTMEK tir.

Burada iki sorun vardir, Tarihi sorun ve milliyet sorunu.

Yine, emperyalizmin soros ideolojisinin mikroayrimcilik politik cikarci ajitasyon ve propagandasini bir tarafa birakirsak; TOPLUM TURK DEME VE DEDIRTME TEMELINDE YONLENDIRILMIS VE MILLIYET/ETNISITE/ETNIK SOSYO-GERCEKLIGI GOZ ARDI EDILMISTIR.

Tarihsel olarak bugunku cografya sosyo-etik temelde her turlu bir cok sesli mozayigi bunyesinde barindirir.

Iste bu gercegin getirdigi istem; HER TURLU SOSYO-ETIK FARKLARIN BILINCLENMEYEREK, ONLARA DAYATILAN SUNNI VE TURKLUK SOSYO-ETIGININ KABUL EDILMESIDIR.

Iste bu kabul edisi isteyenlerde BELKI MILLET BILINCI BU SURECTE GELISMISTIR, AMA; MILLIYET BILINCI YOKTUR.

Cunku onlar turk olmak bilinci yerine, turk demek/dedirtmek temelli millet bilinci ile yonlendirildiklerinden, ne bir baska milliyeti/etnissiteyi/etnigi kabul etmis ve distalamis ne de onlarin hak ve ozgurlugunu tanimistir.

Burada en basta MILLIYET BILINCINE ERMIS OLAN KURDLER GELMEKTEDIR.

Iste sorun bu temelde, MILLET BILINCLI TURKLER ILE MILLIYET BILINCLI KURDLER ARASINDA dir.

Turkler milliyet bilincsiz olma vasfi ile kurd varligini kabul etmemekte ve kurd varligina turk dedirtmek icin caba harcamaktadir.

Kurdlerde milliyetlerinin bilincinde olarak kendi sosyo-etik farklarinin hak ve ozgurlugunu talep etmektedir.

Iste bu celiski, ii turlu cozulur.

Ya devlet ozgur birey devleti olarak kurdler dahil tum sosyo-etik farklarin hak ve ozgurlugunu tanir, ya da milliyet bilinci olan kurdler bu bilinci MILLET OLMA DEVLET VE HUKUMET SAHIBI OLMAYA tasir. Bu da ozerklik ya da bolunmusluk ve ayrilmislik demektir.

Iste BOP projesi kendi politik cikari temelinde ayni SSCB ve Yugoslavya'da yaptigi gibi; KURD MILLIYET/ETNISITE/ETNIK BILINCINI var olduklari bes ulkede kiskirtarak BES UKLKE KURD VARLIGINI ICEREN BIR KURD MILLETI DEVLETI VE HUKUMETI kurma cabasindadir.

Bu da bu bes ulkenin, cografi sinirlarinin degisimi ve her birinin cografya kaybi anlamina gelir.

O yuzden MILLET BILINCLI TURKLERIN, MILLIYET BILINCINE VARMASI VE TURK DEMEK/DEDIRTMEK YERINE TURK OLMA TEMELINDE baska milliyetlerin de varliginin farkina ve bilincine varmasi ve kendine turk demenin yaninda, kendine kurd v.s. diyenleri de icsellestirerek onlarin milliyet temelli hak ve ozgurluklerine destek ve savunu mucadelesi gostererek dayanisma saglamalilardir.

Bu da turk olanin kendi sosyo-etik farkinin bilincli talebi ve savunusu yanina turk olmayanin kendi sosyo-etik farkinin bilincli desteginin ve dayanismasinin gosterilmesidir.

Yoksa sadece kurd varligi degil, turk varligi de tehlikededir.

Sonucta turk varliginin korunmasi ayni cografyayi paylastigi kurd varligina verilecek destek ile mumkundur. Cunku hak ve ozgurluk talebi, destegi ve savunusu; tum sosyo-etik farklarin hak ve ozgurlugu icin gecerlidir.

Ulke cografi butunlugunde KURD VARLIGININ MILLIYET BILINCININ MILLET OLMA ISTEMINE DOINUSMEMESI ancak onlarin kur milliyetini yasam ve iliskilerinde hak ve ozgurluk olarak yasatabilmelerine baglidir.

Yoksa BOP amacina erisecek, kurd varligini turk varliginda ayirma yolunda KURDLERE MILLET BILINCINI AJITE VE PROPAGANDA TEMELINDE VERECEKTIR.

__________________
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

No comments:

Post a Comment