Friday 11 July 2014

Turk Milliyetciligi" ve Uniter Devlet Savasimi

1923 oncesi Ataturk, herkese kendine turk dedirtmek suretiyle, Anadolu'nun o tarihten gelen farkli milliyetlerini birlestirerek tek bir millet adi altinda ulkeyi isgal eden guclere karsi ve de ulke siyasetine karsi bir savasim vererek; TC'ni kurmustur.

Bugun TC fiili bir isgal altinda degildir. Bugunun sorunu, ulkenin toplumunun farkli halklarini ayni cografi vesiyasi butunlukte koruma ve ulkenin bolunmesini onleme ve cumhuriyetin korunmasi savasimidir.

Buradan sunu algilamak cok onemlidir.

Ne bir turk milliyetciligi ne de bir kurd milliyetciligi ya da baska bir milliyetcilik savasimi verilen savasim degildir.

Verilen savasim, TC nin her bir ferdinin kendi farkli milliyeti hak ve ozgurlugu temelinde diger milliyetlerin de fardleri ile butunleserek ayni cografyayi paylasma ve ayni siyasi sistemi koruma savasimidir.

Buradaki milliyetcilik savasiminda, 1923 savasi icin kendinden turk denmesini istenen her bir ferd cok iyi dusunmelidir. Cunku eger diger milliyetler ile birlikte bu savasi verecekse, ve de buna turk milliyetciligi diyecek se; once turk demekten ziyade TURK OLMANIN bilisselligini kazanarak, kurd ermeni v..s. olanlar ile birlikte ayni duzeyde ve ayni amaclarla bu savasi vermelidir.

Cunku kendini degil, herkesi turk olarak algilayan bunun sadece bir 1923 oncesi verilen bir savasimin pragmatist bir yanasimi oldugunu algilamalidir. Cunku bu pragmatisizmin amaci HERKESI TURK YAPMAK DEGIL; HERKESE TURK DEDIRTMEKTIR.

Iste bugunku savasim DEYENLERIN DEGIL OLANLARIN SAVASIMIDIR. Bu olanlarin da milliyet olarak ne oldujklari onlarin kendi hak ve ozgurlugudur.

Iste burada kendisine turk diyenin algilamasi gereken nokta cok onemlidir. Ya bu savasa bir turk ferdi olarak katilacak, ya da varsa kendi milliyetini ortaya koyarak katilacaktir.

Buradan iki sonuc cikar. Bu da turklugun durumu.

Iste bu siyasi ve uniter savasimda; kendisine turk diyenin iki yolu vardir, ya ferdi turkluk; ya da turklugun de bir milliyet oldugunu ve diger milliyetler ile esit oldugunu algilamak.

Iste her bir ferdin bu savasimi ancak her bir ferdin hem kendi milliyetinin hak ve ozgurlugunu hem de kendi disindaki milliyetlerin hak ve ozgurlugunu savunarak ve koruyarak kollayarak kazanilir.

Cunku bugunku savasim, her bir milliyetin hak ve ozgurlugunde ulke butunlugu birligi ve beraberliginin uniterligi ve siyasi yapi ve isleyisini koruma/kollama savasimidir.

Bu savasimi milliyetci bir teklige ve ayrimciliga tasimak; tam da emperyalist zihniyetin ve iktidarin istedigini onlara vermektir.

Ya her fark har farki taniyacak ve hak ve ozgurlugunu verecek; ya da farklar emperyalizmin istedigi dogrultuda, ulke iktidari eliyle hem bolunecek hem de siyasi olarak cumhuriyetten teokrasiye toplumdan cemaate/ummete demokrasiden otokrasiye donusecektir.

O yuzden her bir fardin milliyeti ve uniter savasimdaki milliyetinin yeri diger milliyetler ile ve uniter savasimi verenler ile esittir. Kurulacak uniter devletinde hic bir sekilde bir milliyeti one cikarma ve hakim kilma icerigi olamaz. Cunku uniterdevlet, tum milliyetlerine insan haklari evrensel hukuk ve hak ve ozgurluk olarak esit mesafede ve esit korumadadir.
__________________
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

No comments:

Post a Comment