Friday 11 July 2014

Bireyci Akilciligin Uc Cesidi

Dogal zihniyetin nihilizm sonrasi gelen ve son duragi olan bireyci akilciligin ve birey bilinci noncognitivizminin psikolojik algilanan ya da algilanmayan henuz hastalik/tedavi ve suc/ceza kapsaminda algilanmayan sorunlari uc cesittir.

Bencillik; Bencillik bireyci akilciligin ben algisidir. Yani toplumsal kisilikten ve etik yukumluluklerinden kendini kurtarmis ve teslim olma ve degerlere canini feda etme yerine kendi birinin farkina varmis (bilincine degil) birey; dunyanin hangi cografyasi ve toplumunda olursa olsun, toplumun alisilagelmis yasam ve iliskisini umursamadan, kendini kendi istedigi gibi topluma kabul ettirme cabasidir. Sadece kendini, kendi yasamini, kendi cikarlarini dusunur ve "once ben" der. Kendi ile ilgili her turlu hak ve ozgurlugunun savunucusudur.

Bananecilik; Genelde bencilligin henuz toplumsal kisilik asamasini devam ettiren, yalniz "bana dokunmayan yilan bin yasasin" diyen ve kendi disinda baska hic kimsenin sorunlari ile ilgilenmeyen herseye kendi acisindan bakan genelde pasif, ya bosluga dusmus ya da kendini teslim edecek bir guc (mesela varolus, mistisizm v.s.) bulmus ve kendinden baska dunyayi ve olup biteni umursamaz bir dusunce ve davranis yasam ve iliski seklidir. Mesela tanrisal yanasimdaki ignostisizm bananecidir.

Bireycilik; Bireyci akilciligin insan ve insanlik adina aktif ve tehlikeli olanidir. Kendi biri icin dusunmeyecegi, yapmayacagi yoktur. Kendi cikari, istegi, arzulari icin harcamayacagi mkimse yoktur. Guce ve otoriteye dayanir ve kendi cikari icin her turlu insanlikdisi dusunce ve davranisi gucu, otoritesi ve kurdugu baski/zorbalkik temelinde mubah ve mesru sayar. Etrafindaki herkesin kendine kul kole olmasini emirlerini yerine getirmesini ister ve onlariu her sekilde kendi cikari icin harcamaktan cekinmez.

Gunumuz emperyalist zihniyetin en temel dusunce ve davranisidir. Dunyayi 19. yuzyildan beri insan ve insanlikadina kana boyamistir ve boyamaktadir.

Kisaca aciklanan ve cognitive science in gozleminde olan bu birey farkindaligindan fakat bilincinden ve turunun bilincinden ve farkindaligindan yoksun, bu uc dusunce ve davranis; En son fenomenal ideoloji olan emek/sermaye, isci sinifi/burjuvazi v.s. temelli marksist ideolojiden sonra gelen ve tamamen insanogluna yonelik olan ve insanoglunu bir mal/meta ve kelle sayisi yerine koyan bu zihniyetin en buyuk canavarligi bireyi turu ile karsi karsiya koymaktir.

Iste bu insanoglunu bir bir olarak ortaya cikaran ve farkina vardiran fakat birey biulincinden ve tur algisindan yoksun bireyci akilciligin caresi; bireyin birey bilinci ve bunun tursel duzeyidir.

Bu konuda genelde evrensel-insan zihniyetinin dogal zihniyetin numenal insanlik sorunlarini ortaya koydugu her konu ve baslikta ayrica islenmektedir.

Cunku evrensel-insan temelli ve insanoglu temelli bilinc bunlarin farkina varan ve bunlardan hicbiri olmayan birey bilinci ve serbest dusuncenin hem genel hem de ozel bilgi, algi, bilinc ve farkindaligi ile baslar. Bu da zaten dogal zihniyetin bu son duragi olan bireyci akilciliktan kurtulus/cikis kapisidir. Aklin sinirlarindan dusuncenin gozlemsel sinirsizligi ve serbestligine acilis kapisidir.
__________________
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

No comments:

Post a Comment