Friday 11 July 2014

Insanmerkezcilik (anthropocentrism) deki “Yanlis“ Bakis Acilari

Insanoglunun yarattigi ve anlam ve icerik verdigi tanimladigi ve ortaya koydugu, her kavram da oldugu gibi, antropasentrik, yani insanoglu merkezli bakis acilarinda da ....e gore temelinde evrensel-insan zihniyetinin insansal evrensel bilimsel ve bilissel temel ve hedefine gore yanlis algi ve bilinc bulunmaktadir.

Once kavramin, ne anlam ve icerikte olduguna bakalim.

Antroposentrik, yani insanoglu merkezli demek " iki farkli anlam ve iceriktedir.

adj.

1. Regarding humans as the central element of the universe.

2. Interpreting reality exclusively in terms of human values and experience.

Birincisi "insanoglunu evrenin merkez elementi olarak degerlendirmek

Ikincisi "gercekligi, tamamen insanoglu anlamlandirmasinin degerleri ve tecrubeleri ile tercume etmek/aciklamak.

Buradaki yanlis algi olarak iki tane ....e gore vardir.

Inancsal ve ideolojik.

Inancsal olan, genelde tum evrenin her turlu gozlem veren sekillenisinin ve fenomenal cesitliliginin tamamen bir yaraticinin ve akilli tasarimcinin INSANOGLUNA GORE OLUSTURMASI VE AYARLAMASIDIR.

Yani ve kisaca evrendeki tum fenomenler, dunya ve uzerindeki tum fenomenler sadece insanoglu yasayabilsin ve iliski kurabilsin kullanip harcayabilsin diye, bir oznel guc tarafindan ortaya kondu.

Mesela gunes tam bugunku yerine dunyada insanoglu yasayabilsin diye kondu gibi.

Diger bir yanlis algi da, ideolojik olandir.

Yani "insanoglunun her turlu one cikararak insanoglu disinda kalan ve insanoglu omayan herseye ustun ve hakim kilmak ve yuceltmek."

Bu algida da mesela insanoglunu madde ile ozdeslestirmek, ya da maymun ile ozdeslestirmek, ya da hayvan ile ozdeslestirmek esastir.

Burada ilginc ve aci olan; insanoglunu bu sekilde yanlis algi ile degerlendirenin, BAASKA BIR FENOMEN DEGIL; INSANOGLU FENOMENI OLUSUdur.

Halbuki evrensel-insan zihniyetindeki, insanoglu merkezci algi farklidir.

Hem insanoglunun temel alinmasinda hem de zihinsel/davranissal insanligin hedef alinmasinda.

Kisaca burada soylenen ve soyleyenin insanoglu olmasi vasfiyla; insanoglu fenomeninin epistemoloijik olarak herseyi kendi turu ve biri asdina ortaya koyan; alternatifsiz kavramsal bilginin belirticisi olan faktor olmasidir.

Hem gozlem veren hem de gozlemi alan fenomen olmasidir.

Aldigi gozlemi kavramsal bilgiye donusturen fenomen olmasidir.

Tum tartistigi konu ve kavramlarin alternatifsiz yaraticisi olmasidir.

Herseye anlam ve icerik veren, ve bunu sadece kendi turu eliyle adina ait ve icin yapan tek ve alternatifsiz bir tur olmasidir.

Kendi disinda kendisine gozlem veren her turlu fenomeni kendi algisi ve kavramsal bilgisi ile ortaya koyan olmasidir.

Butun bu ortaya koyumlardaki kavramsal bilgisinin kendine ait bir monolog olmasidir.

Kendi dahil, her turlu fenomene her turlu anlam icerigi ozu verenin kendisi olmasidir.

Buradaki inancsal yanilgi, herseyin insanoglunca ayarlanmis olmasi ve ayarlayan olmasi yanilgisidir.

Buradaki ideolojik yanilgi da, bilimsel bir gercek olan insanoglu faktorunun alternatifsiz ve sadece kendi turu adina herseyi ortaya koyusunun "insanoglunu onemsemek/yucelestirmek" v.s. olarak yine insanogluna gozlem veren diger fenomenlere gore bir ayrimcilik yanlis algisidir.

Insanoglu temeli ve insanoglunun zihinsel insanlasmasi hedefine gore her seyi sorgulamak ve ortaya koymakta, insanoglu merkezciliginin ne oldugunun algilanmasi ve bilince cikartilmasi buyuk bir onem tasir.

Hem inancsal ve ideolojik yanlis algilamalari onlemek, hem de bizlerin de uyesi oldugu insanoglunun alternatifsiz tek bir belirten bildiren ortaya koyan fenomen faktoru oldugunun algilanmasi adina.

Ayrica bu her turlu ortaya koyumun, sadece insanoglu patentli oldugunun algilanmasi adina.

Butun bu bilincli algilar, inancsal ve ideolojik algilarin sorgulanmasini ve de bu temellerdeki bakis acilarinin degisimini saglayacaktir.

Aksi insanoglu fenomenal varliginin farkindasizligi ve bilincsizligi ve insanoglunu ya inancsal ya da ideolojik baska bir fenomen ile ozdeslestirmeyi ya da ona peskes cekmeyi ve de her iki temeldeki teslimiyeti ve caresizligi getirir.

Bu insanoglu eliyle kendi turune dayattigi teslimiyetin, temelinin madde ya da tanri olmasi fark etmez.

Cunku sonucta insanoglunun teslimiyet adina, maddeye, evrene, dogaya, dunyaya, evrime, varolusa v.s. teslimiyeti ile tanriya, akilli tasarimciya, yaraticiya v.s. teslimiyeti ya da insanoglunun ozdeslesme olarak maddelesmesi, metalasmasi, mulklesmesi, kullasmasi ve kolelesmesi ideolojik ya da inancsal bakis acilarini ayni teslimiyet zihniyetinde birlestirmektedir.

O yuzden ne hersey insanogluna gore ve icin olusturulmus ve ayarlanmistir, ne de insanoglu onun gozlem aldigi ve kavramsal bilgisi ile ortaya koydugu diger her turlu fenomene gore ustun ya da hakim kilinmis yuceltilmis ya da kutsal kilinmistir.

Sadece ve sadece insanoglu faktorunun yine sadece kendi turu icin adina ait ortaya koydugu her turlu kavramsal bilgi alternatifsiz diger fenomenleri de ortaya koymakta olan bir monologdur.
__________________
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

No comments:

Post a Comment