Friday 11 July 2014

Sosyal ve Toplumsal Olma Farki ve Iliskisi

Basta cagimizda ve gunumuzde bu iki kavram farki ve de iliskisi algilanamamis olarak, esdeger ve de ozdesmis gibi kullanilmaktadir.

Aslinda bunun boyle olmasi da gayet dogaldir. Sonucta metafizik temelden yola cikan tum etik yonlendirimli ve yaptirimli ideolojik inancsal her turlu duzen ve sistem kurma temelli izmler; bu farki aslgilayamazlar ve insanoglunu sadece toplumsal bir fenomen olarak degerlendirerek, onun nitelik yani sosyal yonunu hem toplumsallik hem de kisisellik temelinde degerlendiremezler.

Dolayisi ile sosyo-psikolojinin niteligini de algilayamazlar.

Toplumsal olmak, nicelik olarak birlerin bir arada olmasidir. Burada birler arasi iliskiler soz konusu degil; sadece birlerin bir arada olmalari soz konusudur.

Sosyal olmak ise, toplumsal olarak bir arada olan birlerin hem birsel hem de birler arasi iliskilerinin sosyal temelli nitelik iliskisidir. Iste buradaki nitelik, toplumsal olarak bir arada yasayan sosyal birlerin bir aradaki yasam ve iliskisindeki psikolojinin de getirdigidir.

Bu toplumsal olarak bir arada yasayan birler, sosyal birliktelik temelinde kendilerine sunulan her turlu etik yonlendirim ve yaptirim deger, veri, tabularin altinda yasam surmek durumunda kalirlar. Iste birlerin bu sosyal yasami onlarin ayni zamanda psikolojik yasam ve iliskisinin temelini olusturur.

Maalesef, toplumsal ile sosyal arasindaki bu farki algilayamayan ve gale almayan tum ideolojik inancsal izmler; iste bu temelde duzen ve sistem kurma adina, sosyalligi yonlendirerek ve yaptirim uygulayarak saglamak adina, toplumu insanoglu niteligi yerine, bir nicelik temelinde mal meta, mulk ve kul kole olarak kendi istedikleri ideolojik inancsal dogruya guc iktidar ve otorite olarak ve bunun her turlu dayatmasi olarak kanun yolu ile bir arada yasamaya zorlarlar.

Burada kisaca yonlendirim ve yaptirim, bu zorlamayi yapanlarin guc otorite ve iktidar tekelindedir. Iste bu yonlendirim ve yaptirima uymak/uymamak sorunu da sosyal bir fenomen olan insanoglunun psikolojisi demektir.

Bilimin bilimsel olarak, insanoglu toplumlarinin sosyal birlikteligine bakis acisi iste bu sosyo-psikolojinin gozlemi temelindedir. Burada toplumu sosyal olarak bir arada yasamaya iten bu dayatmali yonlendirim ve yaptirimlar nitelik olarak psikoloji olarak yansir.

Kisaca sosyal yasamin psikolojisi hem toplumsal yasayan toplumun hem de birinin psikolojisi demektir.

Toplumsal sosyal psikolojik olarak insanoglu yasam ve iliskisi duzeni sistemi ve kurumlasmasini her turlu etik/metafizik guc ve otorite temelinde yonlendirimli ve yaptirimli ideolojik inancsal izmler; iste bu temelde sadece kendilerinin niteligini one cikarirlar ve yonlendirdikleri ve uzerlerine guc ve otorite uyguladiklari insanoglunun niteligini sosyalligini ve psikolojisini goz ardi ederler.

Cagimizin zihinsel insanlasmadaki dusunce ve davranis yasam ve iliski duzen ve sistem olarak her turlu kurumsallasmasi adina, bu baslik ve kavramlar ve her turlu farklarinin algilanmasi v.s. cok onemlidir.

Cunku bu onem insanoglunu mal meta kul kole gorerek insanoglu oldugunun algilanamamasi, birey bilisselligi ve kendilik bilisselliginin tursel butunlugu acisindan cok onemlidir.

Sonucta her turlu madde ya da kul toplumsal yasayabilir, ama onun sosyalligi ve psikolojisi nicelik degil; nitelik konusu ve sorunudur. Bu da en temel hali ile evrensel hukuk insan haklari hak ve ozgurlukler ile, saygi ve vicdandir.
__________________
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

No comments:

Post a Comment