Friday 11 July 2014

ZIHINSEL DEVRIM

Bilgi cagi ve bilgi toplumunun oldugu dunyamizda, bilginin daimi yenilenisi ve cagdasligin bilimsel ve teknik gelisimine gore uyarlanisi bu teknigin getirdigi evrensellesme ve tabi ki insansallasma temelinin basinda beynin numenal yeti merkezi ZIHIN VE ONUN ZIHNIYETI GELIR.

Zihniyet insanoglunun her turlu yasam ve iliskisinde duzen ve sisteminde kurum ve kurumsallasmasinda ve beyninde yarattigi bir kavrami fenomenlestirmesinde ve olan fenomene degisik teknigi kullanarak sekiller vermesinde ve yeni gorunumlu fenomenler ortaya cikarmasinda insanoglu vucudunu kullanmasini yonlendiren ve yoneten bir numenal yetisidir.

Zihniyetin hareketinin ve degisiminin en temel algi ve gozlemi, bir kisinin kendisine verilen ve daha once sahiplendigi savundugu bir degeri SORGULAYIP, o degerin tam karsisi olan karsi cikmaya tasimasi ve karsi cikmayi sahiplenisi ZIHINSEL DEGISIMDIR.

Zaten bu zihinssel degisimler sayesinde insanoglu cag atlar ve bu cag temelinde butun "eski" degerlerini zamanla "yeni" lerine birakir.

Insanoglu kendini bildi bileli bu zihinsel degisimi, cesitli ideolojik inancsal bakis acilari ile fenomenal/dogal zihniyet ile anlatir.

Yalniz bu anlatimda, zihniyete hic yer vermez. Bu degisimi ya bir tanriya akilli tasarimciya yaraticiya v.s. ya da evrene dunyaya dogaya ve evrime baglar.

Iste bu anlatimdaki yanasimda, O BEYNIN SAHIBININ HIC BIR FONKSIYONU YOKTUR. Yani bu anlatimlara gore hic bir mudahelesi etkisi olmaz.

Iste bu anlatim, oyle ya da boyle, insanoglunu YA BIR YARATICIYA OZNEL OLARAK, YA DA BASKA BIR FENOMENE NESNEL OLARAK TESLIM EDER.

Bu teslimiyetin adi, ya "takdir-i ilahi" ya da "dogallik" temelli bir KADERCILIKTIR.

Herhalukarde gozlem veren bu insanoglunun her turlu sosyal yasam ve iliski degisimini aslinda ONUN ZIHINSEL DEGISIMI YERINE GETIRMEKTEDIR. Burada "yerine getiris" zihinden gecenin yasam ve iliskiyi vucut eliyle tasinmasi ve somutlasmasidir.

Iste aslinda toplumlari sekillendirmeyi sagladigi soylenen bu ideolojiler, inancsallar, izmler insanoglu zihninin urunudur. Orada tasarlanir ve yasamda gerceklestirilir.

Bu aciklamanin isiginda, bu zihinsel degisimin KOKTEN VE TEMELDEN BIR DEVRIM NITELIGINDE SAGLANMASI ise basta birey bilinci, insanoglu varligi farkindaligi ve bilisselligi ve de bilimsel felsefe temelli qua felsefesi ve yapilandirmaci epistemoloji algisi bilgisi bilinci gerektirir.

Sonucta insanoglu yapilandirilmisliginin her turlu temel ve kokensel yapi ve isleyisinin bilisselligi, bu yapilandirilmisligin cozumu temelinde alternatif olan NUMENAL ZIHNIYETI bilissellik bilimsellik evrensellik ve insansallik temelinde getirecek ve zihinleri gunumuze kadar kendi kaderi altina almis dogal/fenomenal zihniyete son verecektir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

No comments:

Post a Comment