Friday 11 July 2014

Evrensel-Insan Zihniyeti' nin Bakis acisi

Evrensel-insan zihniyetinin bakis acisinin temellerini asagidaki kavramsal, bilgisel, bilimsel, insansal, epistemolojik degerler ve bunlarin qua felsefesi, yaspilandirmaci epistemolojisi ve serbest dusunurlugu ortaya koyar.

Evren-Insanogluna, algisal gozlem ve yansi veren ve bilgisel temelde kavram ile ozdeslesen, en genis mekanidir. Buradaki mekan, yer, alan, meydan, bosluk, hiclik v.s. olarak adlandirilabilr. Ozelligi her turlu insanoglu iradesi, varligi ve zaman dahil; olcumunden bagimsiz ve daimidir. Buradaki daimiligin gecerliligi, insanoglu bildirimi ile kesintiye ugratilir ve bu kesintiyi tekrar daimilige tasiyan yanlislanabilirlik ve daimiligin degisim, donusum, baskalasim ve olusum hali olan yeniligidir.

Evren insanoglu dahil cesitli yine insanoglu bilgisi ile adlandirilmis, siniflandirilmis parcalardan olusur. Bu parcalarin hepsi ve herbiri birbiri ile evren butunlugu ve bunyesinde ic icedir. Insanoglunun kendisi dahil; bu parcalar mustakil var olan varlik temelinde fenomenal olarak farklilasirlar ve her birinin degisim, donusum, baskalasim ve olusumu sadece evren butunlugu bunyesinde degil; kendi mustakil var olan varlik bunyesindedir.

Insanoglunun bu butunlukteki bir parca olarak hem butunu, hem kendi parcasi fenomeni, hem de diger parcalar fenomenleri insanoglu algi, bilgi ve kavrami temelinde ortaya konumu, insanoglunu bu parcalar ve fenomenler arasinda bildirici, belirtici ve ortaya koyucu faktor olarak ve epistemolojik olarak alternatifsiz ve rakipsiz kilar.

Iste buradaki insanoglunun bu numenal/kavramsal farkinin belirleyicisi ve belirticisi, kesinti ve bu kesintinin gecerliligi ve yanlislanabilirligi ve yenilenebilirligi temelindedir.

Butun bunlar, insanoglu temelli bildirim ve belirtim olarak ozetlenirse;
Daimilik, daimiligin kendi bunyesindeki parcasal degisimi, donusumu, baskalasimi, olusumu, kavramsal kesintinin olgusal gecerliligi, gozlemsel yanlislanabilirligi ve bilimsel yenilenebilirligidir.

Buradaki aciklamalari x ve y yapilandirilmisligi olarak aciklarsak;

X daimiliginin-parcasal (X' in dortlu gorunusu) degisimi, donusumu, baskalasimi ve olusumudur.

Y kesintisinin-Kavramsal (Y' nin uclu goruntusu) gecerliligi, yanlislanabilirligi ve yenilenebilirligidir.
__________________
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti

No comments:

Post a Comment