Sunday 10 April 2011

Politika-Eski Yazilar-18/11/2009-23/07/2010


evrensel-insan
18-11-2009, 18:19
Saygideger arkadaslar;

Normallesme, toplumun fertlerinin normal bir yasam ve iliski surebilmesi demektir. Kisaca toplum ve fertleri; tarihinin ve cografyasinin tum gecmis degerleriyle yuzlesebilecek, olgunluga, bilgi birikimine ve paylasimina yonelebilmesidir.

Ulkemizde, her kes siyaseti konusabilir, ama; siyasete katilim ve siyasette soz sahibi olmak baskadir.

Bugun hem dinsel kesim, hem de laik kesim; hem kendi icinden otekisini yaratmakta; ve bilhassa laik kesim, kendisine verilen iltimas ve onculukleri, birer birer sorgulamakta ve kendi ile yuzlesmektedir.

Normallesmenin, en onemli ozelligi; gelisim ve sorgulama surecinde, toplumun ve fertlerinin sekulerlesecek oldugudur.

Bu sekulerlesme; hem dini icerigini dunyaya yoneltecek; hem de milliyetci kesimin soyutlarinin ayaginin yere basmasini saglayacaktir.

Bugun maalesef; toplumsal kutuplasma olarak; dini kesim, laik kesimden daha oz guvenlidir. Iste bu ozguven farki, AKP ve iktidarini dogurmustur.

Bu normallesme sureci, ulkemizde yeni sayilir. 1990 sonlarina rastlar. Iste bu normallesmenin getirdigi, gecmisle "ovunme", gecmisi "saklama" ve gecmisi degerler olarak "dokunulmaz kilma" artik tarihe karismistir.

1980 sonrasi doganlar, ulkenin cok farkli bir toplumudur. Herseyi sorgulamak, ogrenmek ve konusmak istemektedir.

Aslinda bu normallesme, tarihe bir sikinti getirmez, sadece tarihin yuceltilenlerini ve her turlu tarihte yer alanlari tarihteki normal yerine oturtur.

Normallesmenin en buyuk temeli, gerceklerle yuzyuze gelebilmek ve gercekleri, dogrularla degisime ugratamamaktir. Bu gerceklerin, dogrulara uyarlanma cabasi, 1990 larla birlikte tarihe karismistir.

Normallesmenin olmazsa olmazlari, birey olmak, sivillesmek, ve gerceklerle yuzlesmekten "korkmamak/kacinmamak", simdiye kadar konusulanmayanlari, konusabilmek ve fertlerin biribirini suclamasi yerine, her ferdin; kendine aldigi degerleri sorgulamasi, sayilabilir.

Normallesmek; toplumun her turlu duzeyinin de yukselmesi anlamini tasir. Tum milli, dini tabularin sorgulanabilmesi, konusulamiyanlarin, konusulabilmesi demektir.

Ulkemizde, dusunce yapisi olarak, bunlara acik olanlar rahat edebilecektir. Askerilik/sekterlik/baskasini suclama/zorlama/mudahele v.s. tum bunlar, normallsmenin onunde bir engeldir ve zamanla ulke ve toplumu bu engeli asabilecektir. Bu engeli kendisini yetistirerek asan fertler, toplumun ilerici ve aydin kesimi olacaktir.

Normallesmek, ayni zamanda; aglamak, sizlanmak, sikayet etmek, baskasini suclamak v.s. yerine toplumun kendine donusumu kendi kendini sorgulamasi demektir.

Toplum kendi kendini sorguladikca da; tum sorunlarin, kendinden kaynaklandigini gorecek ve kendi kendini egitecek ve yenileyecektir.

Saygilarimla;
evrensel-insan


evrensel-insan
10-03-2008, 01:19
Saygideger arkadaslar;
Gunumuzun savasi akil savasi degil,insan olma ve insanlik savasi.

Nihilizmin ozu, bu yeryuzyundeki simdiye kadar olan tum akil ideolojilerini artik amerikan idealizminin bunyesinde toplamistir..Burada cok onemli bir incelik var amerikan idealizminin savas actigi kesim onlarin secimi olarak muslumanlar,islam ideolojisi ve muslumanlik.Amaclari evengualizm temelinde muslumanligi kendi algilari temelinde (ilmli islam)degistirmek,bunun icinde kendi yarattiklari teror gucu olan (el kaide ve benzeri) gucleri musluman toplumlar icinde kullanarak ve bu kullanim paralelinde tum islam alemini radikal (kokenci) islam diye hem dunyaya hem musliman topluma tanitarak tum islam alemine kabul ettirip "kokenci islam zararli o yuzden ilimli islama donun"yanasimiyla ideolojisini surduruyor.Bu da ister istemez amerikan idealizmine sanki musluman cikislar karsi imis gibi gozukuyor.

AMA BEN *ASIL TEHLIKENIN INSAN VE INSANLIGIN YOKEDILMESI OLARAK GORUYORUM.Eger bir ...ci gibi taraf gerekirse ben insan ve insanlik taraftariyim.

Yalniz burdaki bir onemli noktada muslumanlarin amerikan idealizmine karsi birlesememeleri yani Turkiye muslimanliktan sunni yi algiliyor alevi,sii,caferi ve diger musluman ulkelerindeki islam cesitliligi bolunmuslugu amerikan idealizminin ekmegine yag suruyor.

AKP'ye gelince onlar aslinda sozcu olarak ilimli islama donusu istiyorlar,fakat kokenleri sunni oldugu icin bu duzene ulke icindeki diger musliman gruplari(alevi v.b.) elimine ederek ulasmak istiyorlar.Turkiye nin de cogunlugu sunni (oyle gozukuyor) oldugu icin din yanlilari arasinda AKP hem amerikaya karsi gozukuyor hemde sunni lerin yanindaki tavriyla buyuk cogunlugu elinde tutuyor.

Aydin birey olmayan diger aydinlar bilerek veya bilmeyerek hem amerikan idealizmine,hem AKP ye hem de musliman sunni kesime yardim ediyorlar.Tabi bu arada Turkiye de olan son zamanlardaki alevi cikislari goz ardi etmemek lazim.
Saygilarimla;
evrensel-insan

Sorosvari Ozgurluk

evrensel-insan
10-03-2008, 03:24
Saygideger arkadaslar;

Sorosvari ozgurluk,soros ideolojisinin kokenini olusturur.Felsefi kokenini Nihilizm ve kendine uyarlanmis Marxism den alir.

Sorosvari ozgurluk,herhangibir vatandas yapisi olan ve korku felsefesi ve suru psikolojisiyle egitilmis toplumlarda uygulanir.Amac toplumu herhangi bir konuda ve mikro temelde bolmek ve kutuplastirmak,ulkede ic savas yaratarak,sonra da bu ulkeye demokrasi getirme bahanesiyle tamamen yerlesmek,her turlu idaresini kontrolu altina almak ve o idareye istedigini yaptirmaktir.

Sorun yaratmakta hic zorluk cekmez. bu bolucu ve toplumu biribirine kirdirici egitim her konuda olur.Tabiki once dini-milli kokensel konuda ve dinin kendi icindeki -ayni din olsa bile-farkliliklari konusunda.

Turban da-ki turban bir erkek basortusudur-bu calismanin,toplumu bolmenin bir urunudur.Turban ister bir basortusu ister bir ortunme olarak algilansin bilhassa hem dini temelde ninelerimizin taktigi basortusune bir rakip hem de laik temelde suru psikolojisinin ve korku felsefesinin getirdigi bir tedirginlik olarak sunulmustur.

Daha once basortusu ozgurlugu diye bir sorunu olmayan Turkiye toplumunun simdi boyle "yapma" bir sorunu vardir.

Lutfen,amerikan idealizminin soros ideolojisinin ve nihilist felsefesinin bu mikro ayrimciligi korukleyen "ozgurluk"lerine kanip aldanmayalim ve biribirimize duserek onlarin ekmegine yag surmeyelim.Yoksa her zaman oldugu gibi bu konuda da basarili olacaklar.Ve kimbilir daha hangi mikro ayrimciliklari gundeme getirecekler.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Uc Proje

evrensel-insan
10-03-2008, 04:19
Saygideger arkadaslar;

20. yuzyilin basindan beri amerikan idealizmi ulkelere ve toplumlarina dikte edebilmek icin uc proje uygulamistir.

Bunlardan birincisi yeni ulke kurulmasi-en taze ornegi Kosova'dir.

Ikincisi sorosvari calismayla ulkede ic savas cikararak iktidari kendi kurmasi-buna en guzel ornek SSCB'nden yapilan sorosvari calismalarla koparilmis Turki cumhuriyetlerdir.

Ucuncu proje ise ya"demokratik"olarak ulkeyi disardan mudaheleyle ele gecirme-ki buna en guzel ornek Irak'tir, ya da boldugu ulkeleri-istedigi gibi bolemedigi icin-mikro ayrimcilikla parcalamak-buna da en guzel ornek Yugoslavya ornegidir.

Umarim, Turkiye bu uc proje -ki hangisinin olacagi iktidara veya el degistirimine ve iceride ki soros calismasinin cizecegi yola gore belirlenecektir-nin hic biride gerceklesmez,tabi bu ummaktan ziyade kitlesel bilincin yerlesmesiyle olur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Obama Geliyor

evrensel-insan
10-03-2008, 04:24
Saygideger arkadaslar;

Amerikan idealizmi felsefesinin basinda gelen iktidarlarindan en onemlisi olan ABD iktidari,tarihinde bir ilke dogru gidiyor.Bu ilk ABD'nin yarihinde ki Obahama gercegi ilkligi ise beyaz olmamasi.Peki bu ilke imza atabilmenin altinda ki planlar dusunceler nedir,bunlari hic dusundunuz mu?

1968'lerde teroru dunyaya tanitan amerikan idealizmi bu sayede en buyuk "basarilarindan"birine imza atmis,SSCB'ni parcalayarak,sosyalizmi tarihe gommus ve 9/11 ikiz kuleler olayiyla bu teror harekatina yeni bir boyut kazandirarak teroru"islam temeline"tasimis ve kendisine once Afganistan ve Sonra Irak'ta devlet terorunu uygulayacagi bir ortam hazirlamis ve bunu da gerceklestirmistir.

Bu iki harekette de daha dogrusu 9/11 ile baslatilan hedef,hem musluman toplumlari biribirine dusurmek hem de islami terorle ozdeslestiren bir ideoloji olarak dunyaya tanitmak ve hem ideolojik hemde ulke temelinde bu musluman ulkeleri kendi ideolojisi temelinde yonlendirmek ve ulkelerin iktidarlarini eline gecirerek iktidarlara kendi dusuncesini uygulayanlari getirmek.

Obahama donemi nasil bir ilke imza atacak dersiniz-ABD temelinde degil;dunyaya yonetip yonlendirme ve islam,musluman toplumlara yanasim temelinde-iste bu ilk Obahama'nin bireyci akilciliginda gizlidir.Obahama tam bir din tutkunu ve hatirisayilir bir evengalisttir.

Bush,un saldirgan ve teror kokenli bireyci akilciligina karsilik,Obahama'nin dini,ikna edici,yumusak ama bir okadar da gerektiginde her turlu gucu-maddi,manevi-cekinmeden kullanacagi evengelist yapisi ve bunun dinler arasi dialog temelli soros calismasi.Daha bugun haberlerde Obahama,nin Iran'a sicak baktigi ve ikili iliskilere gecmeye hazir oldugu vardi.

Eee,arkadaslar, dunya ve bizler simdiden bu amerikan idealizminin dunyayi ortacag karanliginin guc yapisina dondurme yolculugunda ki bu politik degisime kendimizi hazirlayalim,eger hazirliksiz yakalanirsak-her zaman oldugu gibi-bugunlerden nereye dogru suruklendigimizin farkina varamadan belki de bu gunlerimizi arar duruma gelerek dunyayi ve kendimizi hic arzu etmedigimiz,istemedigimiz bir yerde bulabiliriz,benden soylemesi.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Soros'un Turkiye Plani
 
evrensel-insan
14-03-2008, 05:47
Saygideger arkadaslar;

Ben size amerikan idealizmi'nin onun vurucu gucu terorizmin ve ideolojik yapisi Soros'un Turkiye topraklari icin ileride gercek lesmesini istedigi plani kisaca acikliyayim:

1920'deki Sevr andlasmasina gore,o gun Turkiye'ye birakilan topraklarda bir "ilimli islam cumhuriyeti "kurulmasi.

Kuzey Irakt'a kurulacak kurt devletinin sinirlari Turkiye icindeki o haritalarda gosterilen sehirlerle genisletilmesi.

Dogu ve Guneydogu anadolunun kalan yerlerinin Ermenistan topraklarina katilmasi.

Istanbul,bogazlar ve denizlerin yonetiminin amerikan idealizminin belirledigi bir veya birkac ulkeye devredilmesi.

Karadeniz Bolgesinin -Rusya'ya komsu olmalari icin-idaresinin amerikan idealizmine teslimi.

Iste size dokum.Isteyen komplo teorisi diyebilir.

Boyle bir Turkiye'yi bugunun bebeklerine ve yarinin dogacak olan bebeklerine birakmak istemiyorsak herkes ustune dusen gorevi yapmali.Bunun disinda nasil bir Turkiye istiyorsa dile getirmeli,bunun icin hem kendini hem etrafilarindakini gelistirmeli,bilinclendirmeli.Istedigi gelecegin Turkiye'sini bu baslik altinda toplamali.Yoksa o gunler gelirse gene bugun yaptigimiz gibi sikayet eder,elestiririz.

Sizlere onemli bir not daha iletmek istiyorum.Lozan andlasmasinin en onemli maddesi,Turkiye Cumhuriyeti'nin yeni bir cumhuriyet oldugu degil, coken Osmanli Imparatorlugu'nun devami olarak kurulan ve onun yerini alan bir cumhuriyet oldugu maddesidir.O yuzden bizim disimizda ki hic bir osmanlidan ayrilarak kurulan ulke bir osmanli devami oldugunu kabul etmemistir.

Iste Ermeni olayi Turkiye Cumhuriyeti tarihinden once olmus olsa bile bu olayi Turkiye Cumhuriyetine mal edilmek istenmesinin sebebi budur.

Ataturk'un olumunden sonra ust yapi tarihi gercekleri halkina ya aciklamamis ya da carptirmistir.Tabi ki amerikan idealizminin direktifi paralelinde.Karar sizin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
17-03-2008, 06:30
Saygideger arkadaslar;

Benim kimseye karsi kisisel bir yanasisim yok.Toplumun ,durumun boyle olmasi vatandaslarin sucu degil,84 yildir insani egitim-ogretim veremeyen her turlu iktidarin sucu.

Vatandaslarimiz-ister istemez ve bilincsizde olsa-bireylestikce ve dusunce ve davranislarinin kokenini bireysel temelde algilayip biribirlerinin hak ve ozgurluklerine mudahele etmeyi durdurdukca o zaman vatandas toplumsal kutuplasmasi kendiliginden ortadan kalkacak,bu ne zaman olur bilinmez ama hak ve ozgurlukler,hukuk,demokrasi,laiklikv.s. ancak bu temel oturursa o zaman tartisilir.

Hic dusundunuzmu bir vatandasin dusunce ve davranisinin %kaci kendine,% kaci baskasina-babasi,annesi,abisi,ablasi,sulalesi,cevresi,okulu, arkadaslari,Tarihin buyukleri v.s.-ait?

Iste nezaman bir vatandas dogumdan beri kendisine verilenlerle ya kabul ya red mucadelesini birakir ve kendine has dusuncesiyle butun bu verilenleri sorgular-nedenler ve bilincli olarak kendine oz dusuncesini olusturursa o zaman birey olur.

VE BU BIREY OLAN VATANDASIN HAK VE OZGURLUKLERINI KORUMASI OZAMAN HEM KATISIKSIZ KENDINE AIT,HEM DE BILINCLI OLUR VE ANCAK O ZAMAN HAK VE OZGURLUKLERIN KIYMETINI ANLAYAN BIREY BASKASININ DA HAK VE OZGURLUKLERINE MUDAHALE ETMEZ.

Ama maalesef vatandas ortak olarak bir dusunce ve davranis sunar.Ayni dusunce ve davranisi sunanlar bir arada karsi dusunce ve davranisi sunanlar bir arada olur ve boylece toplum kutuplasir ve maalesef bu da hic bir grup vatandasin lehine islemez.

Ulkeyi devamli bir kutupluluk temelinde tutmak isteyen ve bu kutuplari daha mikro temelde amaclayan amerikan idealizmi ve onun emir kulu iktidara yarar.

VATANDASIN HER KUTUPLASMASI,AMERIKAN IDEALIZMININ ISTEDIGI DURUMDUR.KUTUPLASAN VATANDAS HEM EMIR KULU IKTIDARIN HEM DE AMERIKAN IDEALIZMININ EKMEGINE YAG SURER VE BU KUTUPLASMAYI DESTEKLEYEN HER DUSUNCE VE DAVRANIS SONUCTA AMERIKAN IDEALIZMINE HIZMET ETMEKTEDIR.

Bilginin dusuncenin bittigi yerde satasma-atisma,telas ve caresizlik baslar,kisisel atismayi-satasmayi koruklemenin temelinde bu yatmaktadir.

Saygilarimla;
Evrensel-insan

evrensel-insan
17-03-2008, 06:38
Saygideger arkadaslar;

Ben bir cok yazimda fiziksel olan insanin henuz dusunce de yeryuzunde olmadigini belitmistim.

Bu gun tek bir ideoloji var ,o da amerikan idealizmi-ki bunun detaylarini da daha once yazmistim.-Amerikan idealizminin temeli bireyci akilciliga dayaniyor ve bireyci akilcilik iflas ettigi icin dunyada ortacaga bir donum var.

Bu geri donus planinda amac muslumanligi da yok edip dunyayi evengelist yapmak ve tek din olarak yonetmek tabi guce dayanarak.Oyuzden amerikan idealizmine karsi her turlu musluman hareketi bir deger kazaniyor-Iran'in direnisi gibi.Musliman karsi cikis isin sadece gorunur tarafi,ideolojik karsi cikis ise ancak insansal karsi cikisla mumkun.

Musluman toplumlar da vatandaslar yasar ve birey yoktur,gelismis ulkeler de de bireyler yasar ama toplumsal cikis yoktur.Dolayisiyle,amerikan idealizmine karsi koyabilmek icin bireysel cikislar yetmez-ki Turkiye dahil hic bir musluman ulkesinde idare sistemi zaten birey yetistirmez,vatandas yetistirir.

GELISMIS ULKELERDE ISE AMERIKAN IDEALIZMI ULKELERI BOL-YONET POLITIKASI IZLEYEMEZ,CUNKU HICBIR FARK TOPLUMSAL-KUTUPLASMA DEGIL-Tamamen bireysel hak ve ozgurluklerin hukuk temelinde korunmasidir.

Dolayisiyla amerikan idealizmi felsefesi birey toplumlarini elde edemez.Bireyci aklin son duragi olan amerikan idealizmi iflas ettigi icin dunyayi ortacagin karanlik guc donemine cekmektedir.Bunun karsisinda duracak guc,ne ulkelerin kutuplasmis vatandas toplulugu,ne de gelismis ulkelerin sirf kendi cikarini dusunen bireyleri,karsi koyacak tek guc,dusunce de insan olabilme ve birey temelli insanin urettigi dusuncedir.

Saygilarimla;
evrensek-insan

evrensel-insan
23-02-2009, 05:23
Saygideger arkadaslar;

Amerikan Idealizmi; hem nihilist felsefenin, bireyi, hiclik bosluguna, hemde bireyci akilciligin guc ve otoritesine; hem emperyalizm zihniyetinin, insandisi-tanri ve madde-yanasimina, dini mentaliteye; ve insanlikdisi-katliamlar, isgaller, iktidar savaslari, aclik, sefalet,kutupculuk, v.s. yasam ve iliskiye, hem dogal dusuncenin kokenine-ayrimcilik, bencillik, cikar, erksel v.s. hemde insan ve insanligini; bireyleri robotlastirarak, vatandaslarida suru psikolojisi ve korku felsefesi temelinde cemaatlestirerek; ortacagin karanligina gomme cabasina; terorizmin, anarsizmin, gerilla savaslarinin ve tum halki kiskirtici hareketlerin temeline, soros ideolojisinin ve orgutlenmesinin; mikroayrimcilik politikasina, dunya evengalizm gerceklestirmesine, kisileri bile birbiriyle savastiracak kadar kiskirtmaya , tum plan ve projelerini; toplumlari, huzursuz, asi mutsuz kilmaya, her zaman heryerde ve her kosulda kaos yaratmaya hem felsefeyi, hem bilimi ve de mevcut ideolojileri, kendi amaci dogrultusunda bir arac olarak kullanmaya, kisaca; hem insandisi, hemde insanlik disi gerceklestirilmek istenen plan ve projenin adina denir.

AMERIKAN IDEOLOJISI, CTETOLOJIK DOGAL DUSUNCENIN EN SON VE IFLAS ETMIS ASAMASIDIR.

Insanin ve onun insanliginin onundeki, bu canavari iyi taniyip, algilayalim.

Saygilarimla;
evrensel-insan


evrensel-insan
09-03-2008, 01:59
Saygideger arkadaslar;

AZINLIK:Bir ulkede yasayan o ulkenin toplumuna disaridan, sonradan katilmis o ulkenin tabasi olmayan bireylerin zaman icinde sayilari artarak o ulkede belirli bir sosyal, siyasal, ekonomik, sanatsal,kokensel, milli,dini, kulturel v.s. guce erismis, kimileri o ulkenin tabasina gecmis ama koken olarak kendi kimligini yasaminda ve dusunce ve davranislarinda, kurdugu aile yapisinda, sosyal ilskilerinde kendi yapisina dair yaptigi hizmet ve calismalarinda, o yapiyi kollayan ve koruyan calismalar ve girisimlerinde koruyan bireylerin ortak toplulugudur.

Bu topluluk ses getirdikce o ulkenin devlet ve hukumeti bu toplulugun rahati ve geleneklerini devam ettirebilmeleri icin onlara her turlu ekonomik acilim saglar.
Britanya'dan ornek verecek olursak burada yasayan ve turkce konusabilen, turk adetlerini ve yasamini devam ettiren ama bireysel bazda kendini Turk,Kurt,Ermeni, v.s. kokenli ( milliyet acisindan),musliman,alevi v.s. kokenli (dini acidan) ve bazilarida british tabasina gecmis hatta burada dogup buyumus bir topluluk var.ISTE BU TOPLULUK BUYUK BRITANYA COGRAFYASINDA YASAYAN AZINLIKTIR.ingilizcesi;ETHNIC GROUP.

Bu nun gibi Britanya'da yasayan AFRIKA KOKENLI,HINT KOKKENLI,BENGALDES KOKENLI,V.S.(saymakla bitmez) ethnic grouplar var.
BUYUK BRITANYA 'da YASAYAN BU GURUPLARIN BIREYLERI; INGILIZLER,ISKOCYALILAR,IRLANDALILAR,GALLERLILER LE,YANI ULKENIN YERLILERIYLE HEM BIREYSEL HEMDE TOPLUMSAL TEMELDE SAYGI CERCEVESINDE IC ICE YASIYORLAR.

Bunun Britanya ulkesinin birlik ve butunlugune zarar verici hic bir yani yok.Bu birlik ve beraberligi saglayan yuce kelime biliyormusunuz nedir ,dostlar?Bu sihirli kelime: ANTI-AYRIMCILIK'tir.

Iste boyle bir mozaigi bir arada saygi temelinde yasatan sey;KOKENI NE OLURSA OLSUN,HER BIR BIREYIN "AYRIMCILIK YAPMAMA"sinda yatar ve bu britanya'nin hem egitiminin,hem hukuksal, sosyal,siyasal her turlu toplumsal ve toplumlar arasi iliskilerin yapisinin temelini olusturur.Britanya toplulugunun bir butun altinda yasamasini saglar.

KIMLIK:kimlik bir bireyin tamamen bir bireysel secimi,kendine verdigi milli-dini kokensel bir addir.Her birey kendisine istedigi milli- dini kokensel adi verebilir(bu genelde o bireyin ailesinden, sulalesinden, cevresinden gelen koken korunmuslugunun o kokene ait yasam bicimini devan ettirme gerekliligi veya arzusunun v.s yansimasi ve devamidir.) bu bir bireyin bireysel hak ve ozgurlugudur.Butun bireyler nasil kendilerine bireysel milli-dini kokensel ad verme hakkina sahipse,ayni zamanda bir bireyin hem bu milli-dini kokensel adini korumasi hemde baska bireylerin (baska bir milli-dini kokenden de olsa) milli-dini kokensel adlarina saygi gostermesi ise onun ozgurlugudur.Bu farkli milli-dini kokensel hak ve ozgurlukler bireylerin birbirlerini saygi temelinde karsilamasini ve ayni temelde beraberce yasamasini saglar.

ISTE BIREYSEL HAK VE OZGURLUKLERIN TEMELI BUDUR.MILLI-DINI KOKENSEL ADLAR TARTISILMAZ,SAYGIYLA KARSILANIR.DEVLETIN GOREVI DE BU BIREYSEL HAK VE OZGURLUKLERI HUKUKI TEMELE OTURTMAK VE BU TEMELI YASAMA,YURUTME VE YARGIDA KORUMAK VE TOPLUMUN SOSYAL,SIYASAL,EKONOMIK v.b. YAPISINDA KURDUGU DESTEKLEDIGI ve EKONOMIK OLARAK DESTEKLEDIGI SIVIL TOPLUM KURULUSLARI ELIYLE UYGULAMAKTIR.
TURKIYE'DE "AZINLIK SORUNU" yoktur,cunku, TURKIYE’DE AZINLIK YOKTUR.Turkiyede yerlesik olarak yasayan hic bir milli-dini kokensel toplum(alevi,kurt,ermeni v.s.) sonradan Turkiye topraklarina katilmamistir.Osmanlidan (tarihsel acidan daha da eski) kalma hep bir arada hep beraber yasama kulturune sahiptir. O yuzden birbirlerinden koparilamaz ve ilki, asli bu denemez.

Turkiye cografi sinirlari bunyesinde yasayan bu karma toplulugu, icinde koparilamayacak olcude her turlu mill-dini kokensel cesitliligi iceren cok kokenli bir toplumsal yapidir.bu hic kimsenin ozel bir istemi degil tarihsel gecmisin ortaya koydugu karsi cikilamaz bir gercegidir.Aslinda bu gercek orta dogunun da bir gercegidir.Tam soylemek gerekirse bu karma eski Osmanli Imparatorlugu sinirlari icinde yasayan bugunki irili ufakli tum ulkeler icin gecerlidir.Hepimizin belkide (istesek-istemesek) Ortak ve tarihin gercegi olarak yansiyan bir osmanli milli-dini kokensel ortakligi mevcut. Bu belkide hic bir milli-dini kokene dayanan digger cografyalarda yasayan topluluklarda olmayan bize has bir ozellik.

Her birimize bireysel olarak verilen bu tarihi mirasin kiymetini bilelim.Bu mirasin yetistirdigi dusunce ve davranislarimizin sonsuz zenginligini hem kendimize hem de baska bireylere yansitalim.Bunun temeli ve iceriginde dusunce uretip davranalim.Bakin ozaman bizden hic umulmadik duzeyde ne filozoflar,bilim adamlari,sanatcilar,v.s. cikacak ve dunyaya nasil bir yenilmez hazneye sahip oldugumuzu gosterecek.

Ama maalesef Turkiyede kimlik sorunu vardir.Umarim bu da zamanla vatandaslarimizin birey olma bilincini aldigi olcude ve biribirlerinin kimlik adlarina (milli yada dini) saygi gostermeyi ogrendikleri olcude bu da ortadan kalkar.Yeterki bireyler olarak kendimizi egitelim,gelistirelim,en onemlisi birarada birbirimizi kirmadan,kisisel satasmalara yonelmeden,birbirimizi bagrimiza basarak ve kabullenerek biribirimize"ad takmayarak,etiketlemeyerek"yasamayi becerelim.
Iste boyle bir toplum olursak ne uniter yapimiz bozulur ne de bizi (ic veya dis) herhangi bir guc yenebilir.Hatta ben inaniyorumki dusunce de ozgurlugune kavusursa ulkemiz dunyanin sayili ulkeleri arasinda yerini alir.

KORKU FELSEFESI; Turkiye’nin belki de ana sorunu dusunce ozgurlugu olmama sorunudur.Korku temelinde konan bu yasak,Turkiye’nin onundeki en buyuk engeldir.Cunku serbest dusunup,dusuncesini davranislarina yansitamayan bir vatandasin,dusunce uretip kendisini birey olma yolunda asmasi ve yenilemesi cok zordur.Etrafinda her turlu bilgiden yoksun korku felsefesiyle (hem korkmak-hem korkutmak)ve bunun temelinde 84 yildir suregelen cesitli idarelerin eliyle vatandaslar yetistirilmektedir.Bu korku felsefesi toplumun her dalinda yerlesiktir (milli-dini kokensel temelde).Sanki milli-dini kokenini aciklayan bir vatandas ayrimcilik yapmistir.Asil ayrimcilik o vatandasa bireysel hak ve ozgurluklerini tanimayan korku felsefesidir.Korku felsefesi bugun toplumun hem ust hem de alt yapisinda yerlesiktir.Ulkenin ic ve dis iliskilerindeki izlenen yolda acikca gorulmektedir. Her vatandas her turlu korkusunu bu felsefenin temeline inerek nedenler-sorgularsa okadar bu felsefeden arinir ve yerine ne dedigini ne yaptigini bilen bilgili ve kararli bireye birakir.Boyle bireyler cogaldikca da ulke genelinde korku felsefesi tartisilmaya baslar.Bu felsefeden toplum tamamen arininca da iste o zaman dusunme ve ifade ozgurlugu toplumda bir daha geri gitmemecesine yerini alir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

 

evrensel-insan
10-03-2008, 00:27
Saygideger arkadaslar;

Korku felsefesinin (korkma-korkutma) temeli zaten baskiya,siddete,sindirmeye v.s. dayanir.Ama bilmezlerki dusunce fiziksel bir varlik degildir soyuttur ele gelmez,bes duyuyla hissedilmez o yuzden NE KORKAR NE DE KORKUTULUR,

Korku felsefesinin -ki ortacag felsefesidir,feodal duzene aittir-sonucta Fransiz devrimi onunde nasil boyun egdigini unutmamak gerekir,hele hele 21 inci yuzyilda bireyin one ciktigi tarihte toplumlari sindirmek-eger o toplum vatandaslik duygusalligindan kurtulmussa-her bireyi ayri ayri korkutmakla esdegerdir.Bunada korku felsefesinin dusunu yetmez.

Sonucta korku felsefesi de tek kaynaktan yani bir bireyci akilli birey tarafindan yonetilir ve yonlendirilir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Suru Psikolojisi

evrensel-insan
10-03-2008, 00:54
Saygideger arkadaslar;

Suru psikolojisi bir diger adiyla cemaat bir anlamiyla feodal devirde ki feodal aga yapisidir.Toplumlar suru psikolojisinden kurtulmak icin vatandasliktan birey olmaya terfi etmeleri gerekir.Vatandas,bireysel temelde hak ve ozgurluk mucadalesi verdikce bilinclenecek,bilinclenen vatandas bireysel yapi kazanacak yani suru dagildikca ve ortada suru kalmayinca bu psikoloji de bu psikolojiyi kullanarak yoneten ve yonlendirenlerde ortadan kalkacak.Iste amerikan idealizminin elde etmek istedigi ulkelere uyguladigi budur.

BUNU ONLEMENIN EN GUZEL YOLU HER BIRIN VATANDASTAN BIREYE TERFISI-KI BUNU HER BIRIN KENDISI YAPMASI GEREKIR-VE KENDISINI YONETENIN BU DIREKTIFTEN SIYRILMASINI SAGLAMAKTIR.

Genellikle amerikan idealizmi bu felsefeyi eski o buyuk osmanli topraklarinda ve musluman ulkelerde yapmaktadir.Cunku bu dedigim yerler bu psikolojiyle tarih yasamistir.

Saygilarimla;
evrensel-insan


evrensel-insan
23-02-2010, 22:15
Saygideger arkadaslar;

TC'nin temelini teskil eden laiklik; icerik olarak nedir?, Bir siyasi gorus ve hareket midir?, devletin bir politikasi midir?

Eger boyle ise; ulkenin her turlu kurumu ve kuruluslari, laik olmakla, politik mi dusunup davranmaktadirlar? Ozaman, herhangibir kurum ve kurulusun "bagimsizligi" nasil mumkun olur?

Evet, simdilik bu sorularla konuya bir giris yapabiliriz.

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
23-02-2010, 23:46

Bir devlet vatandaslarini goz onune alaraktan; ne laik ne de dinci bir politika gudemez. Cunku vatandaslari arasinda sekuler olan da, dindar olan da bulunur. Laiklik bunlardan sadece birine yonelik olarak algilandigindan, bu bir tarafliliktir.

Devletin kurumlari asker veya polisin, laik olmasi ve laikligi savunmasi da ayni tarafliliktir. Cunku asker ve polisin icinde hem sekuler, hem de dindar olanlar mevcuttur.

Oyuzden bir devlet, taraf olarak ne bir DINDAR DIKTATORLUGU, ne de bir LAIK DIKTATORLUGU uygulayamaz. Yani, devletin politik gorusu olamaz, sekulerlikte, dindarlikta; politikanin degil; insan hak ve ozgurluklerinin bir konusudur.

Oyuzden de bir devlet, ne birine ne de otekine agirlik/onculuk v.s. taniyamaz. Ustelik bunu tanimak isteyen iktidarlara da izin vermez.

Konu laiklik, seriat; tartismasi degil, ki bunlarin ikisi de politik bir duzen ve sistemdir, konu kisilerin sekuler ve dindar olabilmelerinin bir hak ve ozgurluk oldugunun algilanmasi ve bunun politikaya alet edilememesinin bilincine varilmasidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan



evrensel-insan
24-02-2010, 00:18
Laiklik, Fransa'da devletin dini orgutlenmesi ve dinden yana taraf olmasina karsi cikilan politik bir harekettir ve insanoglunun tarihinde dine karsi kazanilmis zaferlerden biridir ve cok onemlidir.

Turkiye'nin sorunu ise; bu siyasi karsi cikisin dindar bir kesimden gelmesidir ve sorun da burdadir.

Eger sivil bir gorus olarak devletin ne laikligi, ne de dini icerigi one cikarmasinin bir taraflilik oldugunu dindar olmayan bir kesim politika olarak gundeme getirseydi, bugunku degerlendirmeler cok farkli olurdu.

Cunku bugun dini bir gorusun, laiklige karsi cikmasi; otomatikman bir dini duzen ve sistemi, yani seriati akla ilk getirmektedir. Ama, bu bir abarti midir, korku mudur? v.s. bunun ne oldugunun ortaya konamamasi asil sorundur.

Cunku SEKULER BIR INSAN HAK VE OZGURLUGU, SERIAT DUZENINDE YASAM SUREMEZ.

Ama sen de kalkar, DINDAR BIR INSAN HAK VE OZGURLUGU, LAIK DUZENDE YASAM SUREMEZ dersen; seriattan farkin kalir mi?

Onemli olan; vatandasinin cok sesliligini antiayrimci temelde ve hic bir farka onculuk ilklik tanimadan tum hak ve ozgurluklere esit mesafe de olabilmek ve her turlu hak ve ozgurluk farkini birarada yasatabilmektir.

Boyle bir devlet anlayisi ortada yoksa, mutlaka tarafli bir iktidarin kendi tarafi cikarina hak ve ozgurlukleri politikasina alet etmesi kacinilmazdir, Turkiyede olan da budur.

Hic bir zaman "tarafsiz/bagimsiz/antiayrimci/farklara esit yanasan/farklara hak ve ozgurluk taniyan v.s." temelli bir devlet anlayisi olmamistir ve olamamistir. TC, hem bir milli teklik, hem de bir dini teklik uzerine kurulmaya calisilmis, ustelik devlet bu tekliklere alet edilmis ve sadece laiklik politikasi uygulanmak istenmis ve bu da hic bir zaman basarilamamistir.

Su anda olan da, bu LAIK TARAFLILIGI ortadan kaldiracak bir anlayisin yerlestirilmeye calisilmasi, ama maalesef bu cabanin DINDAR TARAFLI BIR IKTIDAR ELIYLE uygulanmaya konmasidir. Iste tum celiski, korkular, spekulatif fikir yurutumlerinin hem dini, hem de milli konudaki karmasasi ve celiskisi budur.

Bunun aslinda bir hak ve ozgurlukler konusu olmasi gerekirken; iktidar savasinin politik amac cikarinin bu hak ve ozgurlukleri arac ve oy avciligi olarak kullanilmasidir.

Bu temelde devlet, ne laik ne de dini bir taraflilik ortaya koyamaz. Ama; turkiye'deki devleti ele gecirme savasi, maalesef bu goruntudedir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
24-02-2010, 01:02
Saygideger gematria;

Laiklik/seriat ve sekuler/dindar farklarini iyi algilamak gerekiyor.

Bir devletin hem sekuler, hem de dindar vatandasi olabilir , bu durumda devletin LAIK TARAFLILIGI ise taraf tutmaktir.

Konu seriat mi/laiklik mi? Politik tartismasi degil; devletin TARAFLILIGININ tartismasidir.

Cunku sekulerlik te, indarlikta; politikanin degil; insan haklarinin bir konusudur. Devlet te, bunun herhangibirisinin tarafini tutamaz.

Sizin bence, dusunce sorununuzun, devletin hangi tarafta olmasi gerektigi sorunudur. Devletin tarafi olmaz. Ustelik devlet her turlu hak ve ozgurlugu antiayrimci duzeyde ve farklarin esitligi temelindfe hukuk guvencesi gerektirir. Ustelik bu hak ve ozgurlukler politikanin da bir araci haline getirilmemelidir.

Oyuzden, devletin LAIK TARAFLILIGI ile, sekuler, dindar farkinin biribirine ustun kilinmadan farklar esitligindeki, hak ve ozgurlugunu biribirine karistirmiyalim.

Turkiyenin, hem milli, hem dini, hem de laik TARAFLILIGI ve devletin bu TARAFLILIKLARA ALET EDINILMESI VE POLITIK BIR SU ISTISMAR OLARAK GORULMESI sorunun temelidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
24-02-2010, 01:54

Ben zaten, bir AYRIMCI politik gorus degil; olmasi gereken ANTIAYRIMCI bir devletten bahsediyorum. Cunku devletin konusu, hak ve ozgurlukler bunlarin antiayrimci ve firsatlar esitligidir. Ayrica bunun hukuk guvencesidir.

Illa bir devlet, ya laik ya seriatci olacak diye bir kanun yoktur, bunlarin ikisi de AYRIMCI POLITIKADIR.

Avrupa da, hangi ulke dini ya da laik devlet anlayisina sahiptir?

Turkiyedeki sorun devletin, politikaya cikar ve ayrimci temelli alet edilmislik sorunudur.

Benim bahsettigim ise, politik olmayan hak ve ozgurluklerin taninmasi ve birinin digerine karsi one cikmamasi sorunudur.

Turkiye'nin devleti herzaman; tek milli, dini ve laik TARAFLILIGI savunmustur?

Konu laik, yoksa seriat duzeni mi?, politik tartismasi degil; devletin LAIK TARAFTARLIGI veya TARAFLILIGI tartismasidir.

Devletin gorevi politika yapmak degildir. Vatandaslarinin hak ve ozgurluklerini antiayrimci temelde hukuk guvencesine almak ve bu hak ve ozgurlukler yaninda, vatandaslarina egitim, is, okul, hastahane, saglik v.s. temelli yasamsal ihtiyaclarini karsilamaktir. Bu bir politika degil; devletin vatandaslarini ayirmadan ama; farklariyla kabullenip, onlari bu temelde yasatmak ve FARK AYRIMI YAPMAMAK, ya da bir farki digerlerine nazaran one cikarmamak her farkin her turlu gereksinimini karsilamaktir.

Bunun aksi olursa, olan; DEVLETI TARAFLARIN ELE GECIRME savasi olurki, hangi taraf ele gecirirse, onun diktatorlugu soz konusudur.

Oyuzden de sorun; laik, seriat tartismasi degil; devletin, insan haklari degil; POLITIK TARAFLILIGI tartismasidir.

Neyin insan haklari, neyin, AYRIMCI/CIKARCI politika konusu oldugu iyi algilanmali ve farkina ve bilincine varilmalidir.

Yoksa, tek olacak olan CIKAR/AYRIMCILIK KUTUPLASMASI VE HANGI CIKAR/AYRIMCININ IKTIDAR OLACAGI konusudur.

Bu iktidar savasi da, halka ve topluma Ayrimciliktan baska birsey saglamaz.

Saygilarimla;
evrensel-insan



evrensel-insan
24-02-2010, 02:05

Sen boyle dusunuyorsan, politik AYRIMCI/CIKARCI LAIKLIK savununa devam edebilirsin. Isteyen de politik, AYRIMCI/CIKARCI DINI savunusuna devam edebilir. Ben olmasi gereken bir devlet yapisi adina konusuyorum. O yuzden de bu TARAFLILIK IKTIDAR savasiminda TARAF almiyorum.

Benim icin onemli olan, bir ulke de sekuler ve dindar farklarinin hak ve ozgurlukleri ve bunlarin antiayrimci farklar esitligi ve bunun hukuk guvencesidir. Devlet te bunu saglamalidir. Saglayamaz da TARAF OLURSA, iste o zaman hangi tarafin devleti ele gecirecegi sorunu ortaya cikar ve olan da budur.

Ama dedigim gibi; sorunun laik seriat duzeni tartismasimi, yoksa; laik tarafliliga karsi bir tartismami oldugu iyi algilanmalidir.

Benim tartismam; LAIK TARAFLILIK uzerinedir, yoksa laiklik yerine seriat degil, ya da DINI TARAFLILIK degil.

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
24-02-2010, 02:20
Saygideger arkadaslar;

Devlet HOMOJEN bir yapiya sahip degildir. Devletin icinde sekuler de dindar da bulunur. Bunun her hangibirinin one cikmasi, DEVLETIN ELE GECIRILMESI demektir.

Oyuzden devlet, ne sekuleri, dindardan ayirir ne de birini digerine ustun kilar. Devletin kurumlari da bunu yapamaz. Yaparsa bu bir CIKAR AYRIMCILIGIDIR. Devlet; her ikisine de esit mesafe de ve her ikisinin de hak ve ozgurlugunu antiayimci bir sekilde hukuk guvencesine almak zorundadir.

Aksi, devletin "bagimsizligi, tarafsizligi, insan haklarini uygulamasi v.s." degil; DEVLETIN BIR TARAFA OLAN AGIRLIGI ve ortaya konan da, devlet ve kurumlarini, TARAF OLARAK ELE GECIRME mucadelesidir. Turkiye de olan da budur.

Bu tek milli, tek dini, laik/dini TARAFLI SAVASI devam mi ettirecegiz, yoksa buna bir son mu verecegiz? sorumuz budur.

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
24-02-2010, 23:53

Tamam, laikliği beğenmiyorsun. Köktendincilere karşı senin ne çözümün var? Fakat lütfen teorik değil, gerçekçi çözümler olsun.-Al Bundy-

Turkiyenin, hem milli, hem dini, hem de laik TARAFLILIGI ve devletin bu TARAFLILIKLARA ALET EDINILMESI VE POLITIK BIR SU ISTISMAR OLARAK GORULMESI sorunun temelidir.-e.i.

Konu her hangibir seye karsi cikmak degil; Anadolu cok sesliliginden sadece tek temelli etiksel degere onem vermek, onu diger farklardan AYIRARAK ONCULUK TANIMAKTIR.

Cozum Anadolu'nun her konuda tarihten gelen her turlu cok degerliliher degere esit mesafe de yanasmak ve antiayrimciligi saglamak icin, her farkin hak ve ozgurlugunu verebilecek bir devlet kurmaktir.

Cunku konu politik gorus farki iktidari degil; insan haklarinin saglanmasidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

evrensel-insan
25-02-2010, 00:04
kuriyim o empatiyi ... ilk örnek : ben inanmak istemiyorum oysa devlet gerek yaptıkları gerekte yasalarıyla beni x dininde yaşamaya bu dine uyum sağlamaya mecbur kılıyor .. bu bir insanlık hakkı ihlalidir

ikinci örnek te yani laik bir devlette ... oh be istediğim dini yaşayabiliyor istediğime inanabiliyorum .. devlet ne x dinini nede bir başka dine destek çıkmadığı için ezilmek gibi bir korkumda yok ....-gematria-

Birincisi burada kendinle celisiyorsun. Sen bir inancsiz olarak, bu laik duzende zaten bu ihlale ugruyorsun. Ayni ihlal bir alevi, ya da baska bir inanir icin de gecerli. Turbanli kizin universiteye alinmamasi ve imam hatip mezununun universiteye girme konusunda da gecerli. Bunlar bir insanlik hali ihlali degilmidir?

işte bu kitleleri tek bir başlık altında toplayabilmenin tek yolu laikliktir zaten -gematria-

Bu bahsettigin herkesi laiklige zorlamadir. Halbuki antiayrimci bir farklar esitliginin hak ve ozgurlukleri, herkesi kendi degeriyle tabusuyla serbest birakir.

Bir daha dusun, Avrupa dvletlerinde neden laiklige ihtiyac duyulmadigini, cunku insan haklari beyannamesi yasam ve iliskilerde gecerli.

Turkiye de ise; bu beyanname son anayasa ile yazidan bile dusuldu, yani ne teori de, ne de pratikte gecerli degil, neden?

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
26-02-2010, 04:45

Laiklik , toplum yaşamını evrensel ,çağdaş değerler üzerine oluşturan , aklı ve bilimi dogmalara tercih eden bir anlayıştır. Çağdaş bireyin ve de devletin dogma ile akıl arasında tarafsız kalması düşünülemez. Bireysel yaşam ile toplumsal yaşamı bir birinden ayırtetmek gerekir. Bireyin özgürlüğü başkalarının yaşamını etkileme alanında sınırlanır, buradaki kıstas ,akıl ve evrensel değerlerdir. Dolısıyla , laiklik özgürlüklerle çelişen onu sınırlayan bir anlayış değildir.-Kizilelma1

Once yukarida yapmis oldugunuz tarihsel toplama bir bakalim.

Birincisi, laiklik; Fransa Ihtilali doneminde ve SEKULER DUSUNCE temelinde ortaya atilmistir. Bu su demektir, laikligi isteyenler DUNYEVIDIR, yani;DININ YASAM DISI DOGMALARINA KARSI gelenlerdir.

Ikincisi, laikligin temeli dini dogmalar yerine, MILLI DOGMALARLA BESLENMISTIR. Yani o devrin sekuler dusuncesinin temeli, burjuva, yani sehirlinin MILLIYETCILIK ALGISIDIR.

Milliyetcilik, hem evrensellik, hem de cagdaslikla celisen bir ideolojik inanctir.

Birey konusu ise, 1900'lerin konusudur, yani 1789'dan bir bucuk asir sonra.

Simdibu temelde, birincisi yukaridaki cumlenizi ve koyulastirdigim kelimeleri bana Turkiye cografyasinda gosterin, 1923 ten baslayarak.

Kisaca Turkiye'deki laikligin cagdaslik, birey, sekulerlik, evrensellik icerigini ornekleyin.

Iste o zaman laikligin ne oldugunu hem tarihsel, hem de Turkiye ozelinde; ozgurluk, birey, evrensellik cagdaslik sekulerlik v.s. ile bag ve gecerliligini tartisiriz.

Saygilarimla;
evrensel-insan


Ayrica 21. yuzyilda laikligin gecerliligini, ulke ve sistem gostererek ornekleyin.

evrensel-insan
26-02-2010, 04:51

Bilim ve din karşıttır. Sosyalizmin hedefi herkesi işçi yapmak değil bilim adamı ve sanatçı yapmak olmalıdır.
Sosyalizmde din olmamalıdır. Bu durumda din ve devlet işlerinin ayrılmasından söz etmek saçmadır.

SSCBnin temel hatası ''kapitalizmle birlikde yaşanabilir''i doktrin haline getirmiş olmasıdır. Savaşarak yok etmesi gerekirken...

İran (sanırım 1979 öncesi demek istediniz) laik özelliklere sahip idi.
Laiklik bir burjuva demokrat sistemin/devrimin gereği idi. Artık tekelci kapitalizm de ihtiyaç kalmamış denilebilir.

TC sanıldığı gibi tekke -tarikat kapatmamıştır.
Dikkatinizi çekerim: tarikat, cemaatcilik, tekkecilik İslamdan sapmadır, aykırıdır, sahtekarlıkdır.-Tayyare-

Herseyden once NEYIN NE OLDUGUNU MU, yoksa, NEYIN NASIL OLMASI GEREKTIGIni mi?, tartisiyoruz.

Cunku yukarida ki alintiladigim ifadenizden bu pek algilanmiyor.

Yukaridaki sorumu yanitlarsaniz, ona gore size yanit verebilirim.

Saygilarimla;
evrensel-insan


evrensel-insan
25-09-2009, 16:22
Saygideger arkadaslar;

Hic dusundunuzmu, demokratik ozgurluk ile; ozgurlukcu demokrasi arasindaki bagi, iliskiyi ve celiskiyi?

Ozgurlukcu demokrasi; genelde birey bilincini alaamis ve ulke olarak birey yetistiremeyen toplumsal kisilik sahibi ulkelerde yani, ulkemizde dusunulup te bilince cikartilabile bir yanasim seklidir. Tum izmler toplumsal kisiligin bir urunudur. Birincisi, kisinin kendisi ortada yoktur, sadece kendine gore ve kendi ideolojik/inancsal dogrusuna gore; o dogruya cekebilecegi toplum vardir.

Bu temelde hilafsiz her izm; kendi dogrusuna gore; ozgurlukcu demokrasi uygular ve uygulayanida ozgurlukcu demokrat olarak tanitir.

Buradaki ozgurlukcu kavrami; ideolojik/inancsal/dogru ile sinirlanmis bir ozgurluk; demokrasi anlami da; sadece bu sinirli ozgurluge uyma ve uygulama hakkidir.

Demokrasi bir haktir. Bu hakkin taninmasi veya uygulanmasi da; ozgurluktur.

Iste, birey yetistiren ve bireyi olan ve bireyler uzerine kurulan toplumlarda da; Demokratik ozgurluk vardir. Bu ne demektir? Bu her bireyin demokratik hakki vardir ve bu hak bireyin herturlu kisilik ve kimligini olusturan degerleri ortaya koyabilmesi demektir. Ozgurluk te; baska bir demokratik hakka dokunmamakta yatar.

Birey kendi degerlerini dusunup davranma hakkina; yani, demokratik haklarina sahiptir. Ozgurluk te; bu haklarin baska bir bireyin degerlerine mudahele etmemekle sinirlidir.

Iste demokratik ozgurlugu savunmak demek; kendi acisindan demokratik haklarini ortaya koyabildigi gibi; ozgurlugunu de baskasinin demokratik hakkiyla sinirlamasi ve ona mudahele etmemesidir.

Dolayisiyle, bu temelde; birey hem ozgurluk yanlisi, hem de demokrattir.

Ayni zamanda toplumdaki diger bireylerle birlikte antiatrimci yasam ve iliski surebilmesi icinde; Demokratik ozgurlugu savunur.

Maalesef; bu anlamdaki ne ozgurluk ne de demokrasi; hem bireyi olmayan, hem de bireyi icin bir sistemi, duzeni olmayan ulkelerde mumkun degildir.

Munkum olan tek sey; toplumsal kisiligin; kendi ideolojik/inancsal dogrusu temelinde; herkesi bu dogruya cekme mucadelesi ve buna da ozgurlukcu demokrasi demesi ve kendini de ozgurlukcu demokrat gormesidir.

Buradaki demokrasi de ozgurlukte; bunu ortaya atan toplumsal kisiligin ideolojik/inancsal dogrusuyla sinirlanmis; ve de baska toplumsal kisilik lerin ideolojik/inancsal dogrularina savas acilmis ve mucadeleye cekilmistir.

Bu da ancak; toplumlarin; ayrismalarina, bolunmelerine, kutuplasmalarina ve mucadelenin de; hangi ideolojik/inancsal dogrunun bu mucadeleyi "kazanarak" guc ve otorite temelli iktidara gelmesine yol acar.

Gelen iktidarin da; kendi ideolojik/inancsal dogrusu icerikli tanidigi; ozgurluk ve demokrasi; baska ideolojik/inancsal/dogrusallasrla celisecek ve iktidar mucadelesi guc ve otorite elde etmek icin, bir kisir dongude surup gidecektir.

Gozunuzun onune TC'nin tum gunumuze kadar olan ve devam eden ve de devam etmekte olan ve maalesef; hangi yakin gelecege kadar da devam edecegi bilinmiyen bir kisir dongu ve hem ozgurluk hem de demokrasi cikmazidir.

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
26-09-2009, 20:51

 Benim bu siteye girdigimden beri; nihilizm "belasini" her konuda, her baslikta isledim. Onun; bireyci akilcilikli, sorosvari ozgurlukcu ve emperyalist demokrasici; amerikan idealizmini ve toplumlarin; eger bireyi yoksa; bir cemaat toplumu, eger bireyi varsa da; programlanmis robotlar olarak yetistirip; nasil dunyayi ve insanligi; 1600 lerin dunyasina ve hatta mumkunse 1430 larinin ronesans oncesine cekipte; yoneten-yonetilen temelli toplumlarin boluculugunu ve kaliciligini nasil saglamak istemesi; 1 ve 2. Dunya savaslariyla yetmemis, daha sonraki bahane isgallerle devam etmis ve ortaya konan BOP projesiyle de cok onceden yeni bir boyut kazanmis, dunyaya; Hitler, Mussolini, Pioncek, Stalin v.s. gibi Insan katliamcilarini dogurmus bir ideolojidir.

Cok yazikki, bu ideoloji; tum toplumsal kisilik icerikli; herturlu ideolojik inancsal/dogrusal temelli dogru farkli her dogruyu kapsar ve bunlari koruyarak; biribiriyle savastirir, iki tarafida destekler ve biri birlerini alt etme, yok etme savaslari verdirdir. Maalesef; tum -izmler bu katagoridedir. Hem bireyi yok sayar; hem de bireyi ya toplumsal kisilik temelinde bir ideolojik/inancsal savunumucadelesine sokar, ya da bireyi gelismis teknikle sanal dunyaya iterek, robotlastirir.

Benim bu konu ile ilgili detayli yazilarimi profilimden ve 1.5 sene oncesinden bulabilirsin.

Yalniz, sen; demokratik ozgurluk ve birey konusunda; antiayrimci hak ve ozgurlukler konusunda ve farklarin farkina vararak; hicbir farki one cikarmadan; farklarin esitliginin butunlugu ve birlikteligi konusunda; ve de kisinin kisilik ve kimligini olusturan veri degerlerini hak ve ozgurluk olarak dusunme ve uygulamasi konusunda bir fikir belirtmemissin.

Iste bu tezatliktaki; insanoglunun insan olmayi yok etme cabasi ile; insanoglunun dusunce ve davranistaki insan olma ve insanlik sunma savasi arasindaki belkide bugune kadar ortaya konabilecek en buyuk soruna deginmemissin.

Oyuzden; demokratik ozgurluk ile ilgili goruslerini de; belirtirsen, sevinirim. En azindan konunun birbirine tamamen zit olan; iki yonununde bir arada gorulebilmesi acisindan.

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
11-08-2010, 04:25
Saygideger arkadaslar;

Ozgurluk ve demokrasi. Bu iki kavrami bir toplumda ve onun farkli halklarinda her bir farkin farkini taniyarak, farklarin antiayrimci esitliginde nasil ozdeslestirirsiniz?

Taninan ozgurlugun siniri mi, demokrasiyi; yoksa demokratik haklarin siniri mi, ozgurlugu belirler?

Saygilarimla;
evrensel-insan


evrensel-insan
18-07-2010, 04:40
Saygideger arkadaslar;

Daha geriye gitmeden, baskasina zarar verme zihniyetini (linc, iskence, tokat, dayak, dovmek, falaka, idam, taslama, diri diri gomme, oldurme/oldurtme, katliam, silahla tarama, havaya kursun sikma, intihar bombaciligi, kulak cekme, yumruk atma v.s. ve butun bunlari yaparken de, alay etme, zevk alma, neselenme 'sadizm' v.s.) Anadolu, kulturune yerlestiren ve nesilden nesile aktarila gelen zihniyetin temeli, etik yonlendirim ve yaptirim olarak, dini mi/toresel mi/milli mi? hepsi mi?, ya da sizce hangi temele dayanir?

Bu temelin zihniyetini, vicdan, insani degerler olarak ve degismeden nesillerdir suregelirligini nasil aciklarsiniz?

Saygilarimla;
evrensel-insan

 
evrensel-insan
22-07-2010, 22:57
Saygideger nova;

Kymatica'nin kokeni Eski Yunanca'dan geliyormus ve , "dalga" anlamini tasiyor. Yani, dalga ile ilgili aciklama.

Belgesel, gayet guzel hazirlanmis, zevkle seyrettim. Ustelik, benim evrensel-insan antitezine de, (dogal dusunce tezine karsi) uyum sagliyor. Ego/self, farki cok guzel islenmis.

Bu basligin basinda da, bahsettigin bu belgeselmiydi?

Ben, linkini de vereyim, yalniz ingilizce.

http://www.esoterictube.com/kymatica.html

Ozet ile sunu diyor "kendi kendine zarar verme dusuncen olmadigindan, baskasina zarar veriyorsun.

Yani, mesela, disaridaki terorizm ile basedebilirsin, ama kendi icindeki terorizm ile degil. Yani, disaridaki terorizm ile bas etmek, egonun tatmini, ama kendi terorizmin ile bas edebilirsen, bu self'in uyanisi. Iste butun mesele de, selfi uyandirmakta, selfe, kendine donmekte.

Saygilarimla;
evrensel-insan


 

No comments:

Post a Comment